The Institute for the Study and Treatment of Pain

MALAY MELAYU


SILA AMBIL PERHATIAN:


Laman ini telah cepat diterjemahkan menggunakan Terjemahan Google, komputer yang dijana usaha pada menterjemahkan maklumat penjagaan kesihatan yang penting untuk orang ramai. Sila memaafkan sebarang kesilapan tipografi. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila hubungi kami untuk meminta bantuan profesional. penterjemah sukarela adalah amat dihargai; )


HUBUNGI KAMI


Apakah IMS? GunnIMS: intramuskular Rangsangan


Supersensitivity dan memendekkan otot tidak boleh dibedah dan 'dipotong jauh,' manakala 'ubat penahan sakit' dan pil analgesik lain hanya topeng kesakitan (selalunya kurang) dan menggalakkan keracunan, mengkompaun masalah. Neuropati hanya respons kepada input fizikal tenaga.


Intramuskular Rangsangan (IMS) adalah sistem yang menyeluruh bagi diagnosis dan rawatan sindrom kesakitan myofascial (keadaan sakit kronik yang berlaku dalam sistem muskuloskeletal apabila tiada tanda jelas kecederaan atau keradangan). IMS adalah berasaskan Barat Sains Perubatan, dan mempunyai asas yang kukuh dalam model radiculopathic yang sakit, yang kini disokong oleh ramai pakar dalam bidang ini. Ia telah dibangunkan oleh Dr. Gunn semasa dia adalah seorang doktor di Lembaga Pampasan Pekerja of British Columbia dalam 70-an, di mana beliau disiasat bilangan besar kes-kes misteri degil selepas kecewa dengan kaedah tidak berkesan pada beliau. The rawatan yang menggunakan jarum akupunktur kerana mereka adalah alat nipis ada yang direka untuk menembusi jauh ke dalam tisu otot, khusus mensasarkan otot cedera yang telah menguncup dan menjadi dipendekkan daripada kesusahan.


IMS bergantung kepada pemeriksaan fizikal menyeluruh pesakit oleh pengamal yang kompeten, dilatih untuk mengenali tanda-tanda fizikal sakit neuropathic. Ini pemeriksaan fizikal adalah amat diperlukan kerana sakit kronik sering neurologi yang bertentangan dengan struktur, dan oleh itu, tidak dapat dilihat dengan mahal X-ray, ujian MRI, Bone dan CT Scan. Kegagalan untuk mengenali tanda-tanda ini akan menyebabkan diagnosis tidak tepat, dan dengan itu, titik permulaan miskin untuk terapi fizikal.


Rawatan ini melibatkan memasukkan jarum kering kawasan yang terjejas badan tanpa menyuntik apa-apa bahan. Laman web yang jarum boleh menjadi pusat tegang, tender band otot, atau mereka boleh berhampiran tulang belakang di mana akar saraf mungkin telah menjadi jengkel dan supersensitive. Penembusan otot yang normal tidak menyakitkan; Walau bagaimanapun, yang dipendekkan, otot supersensitive akan 'genggaman' jarum dalam apa yang boleh digambarkan sebagai sensasi kekejangan. Hasilnya adalah tiga kali ganda. Satu, reseptor regangan pada otot dirangsang, menghasilkan kelonggaran refleks (memanjangkan). Dua, jarum juga menyebabkan kecederaan kecil yang menarik darah ke kawasan itu, memulakan proses penyembuhan semula jadi. Tiga, rawatan yang mewujudkan potensi elektrik dalam otot untuk membuat fungsi saraf seperti biasa semula. Jarum yang digunakan dalam IMS, dengan merangsang spindles otot, pada dasarnya menjadi alat yang khusus dan unik untuk diagnosis Muscle Pain neuropathic.


Matlamat rawatan adalah untuk melepaskan memendekkan otot, yang menekan pada dan mengganggu saraf. kawasan supersensitive boleh peka dan tarik berterusan otot dipendekkan boleh dilepaskan. IMS amat berkesan untuk melepaskan otot dipendekkan di bawah contracture, sekali gus menyebabkan sakit mekanikal dari tarik otot. IMS, di kesan, merawat keadaan neuropathic asas yang menyebabkan kesakitan. Apabila cekap dilaksanakan, IMS mempunyai kadar kejayaan yang luar biasa, seperti yang dibuktikan oleh amelioration gejala dan tanda-tanda, walaupun sakit belakang kronik dengan tanda-tanda akar. 


IMS adalah setanding dalam beberapa cara untuk akupunktur; bagaimanapun, terdapat beberapa perbezaan yang penting. IMS memerlukan pemeriksaan perubatan dan diagnosis oleh pengamal yang berpengetahuan dalam anatomi, jarum sisipan ditunjukkan oleh tanda-tanda fizikal dan tidak mengikut yang telah ditetapkan, meridian bukan saintifik, manakala kesan subjektif dan objektif biasanya mengalami serta-merta.


Kata-kata berkaitan: rangsangan intramuskular, intra-otot, ims, cgims, ims gunn, memasukkan jarum kering, akupunktur, titik pencetus, sakit myofascial


RUJUKAN

Institut Kajian dan Rawatan Sakit (iSTOP)

Vancouver, BC Canada

laman web; http://www.istop.org/ims.html

Telefon: 1.604.264.7867


MENCARI CGIMS PENGAMAL - DIREKTORI INTERNATIONALOur gratitude goes out to all iSTOP members and donors for making this directory and website possible. 

Thank you for making GunnIMS resources available to the public, for patients, practitioners, researchers and enthusiasts alike.


Gunn IMS "points" the way!2021 © The Institute for the Study and Treatment of Pain
is a Not for Profit organization
Canadian 
Charity #89159 8575 RR0001


donate todayPowered by Wild Apricot Membership Software